Цената на петрола се повишава до края на годината, смята анализаторът на петролните пазари Дентон Кинкуерна пред БНР. Леко ще се покачи стойността на черното злато и това ще се случи до края на годината и в началото на следващата, прогнозира специалистът.

По мнение на Кинкуерна сегашната цена от 50 долара за барел балансира пазара. Много банки предвиждат цената на американския суров петрол да достигне около 55 - 60 долара за барел през 2017-а година.

Цените от първото полугодие от 48 долара за барел няма да се запазят още дълго, смята Конкуерна. Той предвижда цената да стигне до 50-55 долара за барел до края на годината и 60 в началото на 2018 г.

Сериозно отражение върху цените на петрола и върху доставките заради кризата в Персийския залив, коментира още Кинкуерна.

За цените на втечнения природен газ Катар имат по-голямо влияние на пазара, но към момента там доставките са гарантирани и не се наблюдават затруднения, увери анализаторът.

Дентон Кинкуерна не вярва през 2017-2018 да има много дълбоки проучвания за шистов газ.

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пък смята, че към настоящия момент кризата в Персийския залив не е повлияла сериозно върху цените на петрола. Това би могло да е от полза на големите компании, за да пренаредят пазара.

Според българският анализатор при сегашните цени съществува известен баланс между доставка и търсене.