Приключи мисия на Службата по храните и ветеринарните въпроси (FVO), която извърши оценка за съответствие на три предприятия и един склад.

Комисарите се съгласиха със становището на Националната ветеринарно-медицинска служба, че всички предложени обекти отговарят на изискванията за търговия със страните-членки на ЕС, предаде пресцентърът на земеделското министерство.

Това показва, че FVO ще обсъди възможността НВМС да предлага на Европейската комисия предприятия в направления „Месо" и „Мляко" за търговия със сраните-членки на ЕС.

НВМС пое ангажимента ежемесечно да подава информация на Службата по храните и ветеринарните въпроси за оставащи налични количества суровини, които не отговарят на изискванията за търговия със страните- членки на Европейската общност.

Днес приключи и втора мисия, която актуализира профила на България по безопасност на храните. Забележки са направени по 8 от 63 препоръки.

Членовете на мисията считат за значителен напредъка по цялостния контрол на безопасност на храните от животински и растителен произход.