Изтича срокът за регистриране на правното основание за ползване на земеделските земи. Последният ден е утре, 15 февруари, съобщават от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). От ведомството уточняват, че всеки стопанин, който кандидатства за директни плащания, трябва да има регистрирано правно основание на площите за подпомагане по тазгодишната кампания. Те могат да се регистрират в общинската служба по земеделието и местонахождение на имота.

При регистрация на правно основание земеделците трябва да представят някой от следните документи: решение за възстановено право на собственост или нотариален акт, договор за наем или аренда, споразумения по чл.37в от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). От МЗХ уточняват, че правното основание включва и разрешителните за паша в националните паркове.

Промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи дават възможност да бъдат създадени масиви за ползване на пасища, мери и ливади. За да стане това, е нужно да се сключи споразумение между собственици или ползватели на животновъдни обекти със селскостопански животни, които са регистрирани в Интегрираната информационна система на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

В споразумението могат да участват отговарящите на нормата за притежавани или поне ползвани на правно основание пасища, мери и ливади, съобразно броя и вида на регистрираните пасищни селскостопански животни. Регистрирането на заявления за участие в споразуменията за ползване на пасища, мери и ливади може да стане до 28 февруари. До 30 април се одобряват споразуменията.

До 20 февруари ще се приемат декларации и заявления за създаване на масиви за ползване на трайни насаждения. На 30 март изтича срокът за сключване на споразумение по чл. 37в, ал. 2 и разпределение на ползването на земите по масиви по чл. 37в, ал. 3, т. 2.

До 5 април се издават докладът и заповедта за разпределение на масивите в землището. Заповедта се обявява до 10 април, уточняват още от МЗХ.

До 9 юни могат да се регистрират земеделски имоти държавна и общинска собственост, ако е започнала процедура за предоставяне за ползване преди 15 февруари 2017 година.

От земеделското ведомство уточняват още, че правно основание за подпомагане в горски имоти, държавна и общинска собственост - пасище, ливада или поляна, са сключените договори за наем по реда на Закона за горите.

Нужно е разрешение за паша за имоти, които попадат в защитени територии. То се издава въз основа на годишните планове, утвърдени със заповед на директорите на регионалните органи на Министерство на околната среда и водите.

Процедурата стартира от датата на заповедта на регионалния орган на екоминистерството.