Ползите от СЕТА ще са както за Канада, така и за ЕС, чийто взаимен стокообмен ще се увеличи с над 20 на сто. Това се казва в позиция на председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Според председателя на БТПП Цветан Симеонов взаимния стокообмен ще се увеличи с над 20 на сто. Падането на митата, които сега са на нива от 12-15 % ще увеличи износа за традиционно силни производства у нас като машиностроене, електроника, електротехника, текстилна промишленост. Ползи ще имат освен икономиките като цяло, така и крайните потребители, за които стоките ще поевтинеят, смята Симеонов.

По данни на ЕК 286 български фирми имат износ за Канада. В тях работят 6 400 души.

Според Цветан Симеонов движението на стоките ще е проследимо, а правилата на ЕС имат достатъчно механизми да осигурят информиран избор на потребителите.

Въпреки опитите за реанимация, затваряне на икономиките е отдавна изживян етап. СЕТА е предизвикателство, но за добро, смята още Цветан Симеонов, защото ще направи икономиката по- конкурентоспособна.

Очаква се споразумението частично да влезе в сила още през април, както и Канада да изпълни обещанието си да премахне визите за български граждани.