От "Топлофикация Перник" АД отричат да е използвана вода от язовир "Студена" през януари. Това съобщават от дружеството в позиция до медиите.

Не е възможно "Топлофикация Перник" АД да използва вода от язовир "Студена", защото спирателното устройство се намира на територията на "В и К" - Перник, което означава, че единствено техни служители могат да пускат и спират водата към нас, обясняват от дружеството.

Те отбелязват, че подаването на тази вода се извършва посредством тръбопровод с дължина над 3 км. По цялото си протежение тази тръба минава подземно успоредно на тръбата, като измервателното устройство или т.нар. разходомер се намира в края на тръбата.

Безумно е да се твърди, че ние ползваме нещо, което се контролира и дава от друго дружество, категорични са от "Топлофикация Перник".

Установени са нарушения при ползването на водите от три язовира

Установени са нарушения при ползването на водите от три язовира

"Стомана" и Топлофикация в Перник ползвали вода от "Студена" и по време на режима

Те поясняват, че въпросните 74 куб. метра вода стекла се по тръбата, са количествата подпочвена вода, просмукала се през дупките в стените на тръбата по трасето й от водохващането до "Топлофикация Перник" . Това са по 0.028литра/сек.

По думите им, ако е имало някакво умишлено изпускане на вода по тази тръба, то това било изцяло по вина на ВиК оператора. Те подчертават, че нито една институция не им е вменила задължението сами да си контролират водоподаването.

От дружеството изтъкват още, че Басейнова дирекция "Западно беломорски район" не може да контролира съоръженията си и служителите, оповестяващи резултатите от проверките им не схващат разликите между десетки хиляди и единици.

Ако не е така, нека от Басейнова дирекция решат задачката за втори клас, в която се казва с какъв дебит е тръбата напълнила басейн с обем 74 000куб. метра за един месец и за колко месеца ще се напълни същият басейн, ако през тръбата минават 74 куб. метра на месец, пишат още в позицията от "Топлофикация-Перник".

По повод назначената проверка за незаконно изгаряне на отпадъци, от дружеството категорични заявяват, че в "Топлофикация Перник" АД не се горят каквито и да е било отпадъци, било то от България или от чужди страни.

Те подчертават, че нямат разрешение за извършване на тази дейност.

По искане на РИОСВ - Перник през ноември 2018 година осъществихме 72-часово пробно изгаряне на РДФ и това е единственият път, в който сме извършвали тази дейност, обясняват от дружеството.

От "Топлофикация-Перник" уточняват още, че единственото инвестиционно намерение, което имат е за заместване на част от въглищата с биомаса.

Те допълват, че са предоставили на общината и РИОСВ - Перник достъп до камерите си, за да може да се осигури постоянно видеонаблюдение на подаваното гориво от всички точки към котелния цех, както и на общото място за съхранение на горивото.

Готови са да окажат съдействие при всяка една проверка от страна на институциите, като за пореден път заявяват, че стриктно спазват закона.