Министерството на туризма да разработи нова търговска и рекламна политика във връзка с продължаващата пандемия. За това настояват от туристическия бранш в Бургас, съобщи БНР.

За първи път те се готвят да издигнат независим кандидат за депутат, който да защитава интересите им.

Туристическият бранш по Южното Черноморие се пита ще има ли летен сезон и как ще протече той. До момента министерството не е подготвило нито стратегия, нито концепция, няма и разработени варианти при какви условия ще бъдат посрещнатите туристите в морските ни курорти, твърдят от бранша.

Нашите конкуренти от съседните държави имат готовност от април да открият туристическия сезон, заяви председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов.

"Турското правителство има конкретна програма за сезон 2021. Всеки хотел получава конкретен сертификат как ще посреща, настанява, обслужва и изпраща туристите. Посланиците на министерствата на Гърция, Турция, Хърватия, Кипър провеждат онлайн разговори с туроператори на трети страни. Били са в Молдова, Украйна, Беларус, Руската федерация. Ще обходят сега в Чехия, Словакия, Полша. Туроператори ми звънят и ме питат дали ще имаме сезон 2021 и защо посолствата ни нямат указания за провеждането на конкретни срещи", обяснява Иванов.

Той цитира разработени сценарии, които показват, че обстановката ще се нормализира към нивата от 2019 година през 2024-2025 година.

И това лято чуждестранните туристи ще пристигат по Южното Черноморие най-вече с автобуси и с коли, прогнозира председателят на Бургаската регионална туристическа асоциация Соня Енилова. И тя е на мнение, че страната ни се забавя с подготовката си за летния туристически сезон.

"Очакваната нова вълна на вируса ще затрудни допълнително подготовката на летния сезон. Ако се запазят настоящите условия - изискване за тест, ще ограничи броя на туристите, които искат да посетят България. Така ще можем да разчитаме само на български туристи, но те няма да запълнят капацитета. Трябва да се търси нов подход, да се търсят нови продукти, които да отговарят на настоящата обстановка", смята Енилова.

Хотелиери поясняват, че ранни записвания има, но те не са сигурни.