Trans Balkan Pipeline (TBP) разработи нова концепция за разтоварване на суровия нефт в Бургас в рамките на проекта „Бургас-Александруполис".

Това е залегнало в преработената Оценка за въздействие върху околната и социалната среда (ОВОСС), внесена на 19 май в екоминистерството ни.

TBP са преразгледали по-ранната концепция от 2009 г., която подкрепяше ЕЗП (единичните закотвени платформи - буйове за разтоварване на суров нефт), като в настоящия момент дава предпочитание разтоварването да се извършва посредством усъвършенствани естакади в Бургаския залив.

В началото е била предпочетена опцията ЕЗП (буйове), обясняват от компанията, защото единичните закотвени платформи биха могли да бъдат разположени извън зоните Натура 2000 във външната част на залива.

След поредица от консултации с българските органи по опазване на околната среда, както и с другите компетентни институции, първоначалният проект за естакада е бил допълнително подобрен и разработен по-подробно, като са дефинирани и всестранни мерки за смекчаване на въздействието върху околната среда.

В резултат на това, от TBP са стигнали до заключението, че рисковете за Натура 2000 ще бъдат на приемливо равнище, тъй като ще се осъществяват подобаващи мерки за контрол.

Значително предимство на естакадата е, че съоръженията ще бъдат разположени в близост до пристанище „Росенец" - индустриална зона, която ще даде възможност за връзка със съществуващата инфраструктура за транспортиране на нефт.

Проучванията по ОВОСС са били проведени в съответствие с изискванията на европейското и национално законодателство, както и с най-строгите международни стандарти за екологични и социални оценки.

От ТВР уточняват, че в разработването на ОВОСС са участвали различни фирми и експерти. Фирмата ILF Consulting Engineers (Мюнхен) е осъществила проучванията съвместно с водещата консултантска фирма ERM в областта на околната среда, както и с местните подизпълнители - българската фирма „Геомарин" (София) и гръцкия консултант Exergia (Атина).

Освен това са били привлечени да участват университетски професори, научно-изследователски институти, технически консултанти като „Химремонтсрой" (София), Asprofos (Атина), „Гипротрубопровод" (Москва), както и местните юридически консултанти и техническият екип на TBP.