краисмир стефановВ интернет страницата на приходната администрация е публикувана анкета, чрез която гражданите и фирмите могат анонимно да оценят обслужването в НАП, процедурите на институцията, отношението на служителите, достъпа до данъчна и осигурителна информация и други впечатления от контактите си с приходната агенция.

Клиентите на НАП могат да дадат мнение за това дали информацията, която получават от интернет страницата на НАП е  разбираема и изчерпателна, какви са основните им трудности при търсене на информация за данъци и осигурителни вноски, как биха искали да декларират и плащат данъци и осигурителни вноски и други.

От НАП съобщиха, че всички 10 000 клиенти на агенцията, които са се абонирали за новините на сайта й, ще получат по имейл покана да дадат мнението си за работата на данъчните.

Изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов посочи, че резултатите от изследванията ще се използват при планирането на дейността на агенцията в бъдеще, както и при разработването на услуги и процедури за работа.

Припомняме, през последните години на няколко пъти сайтът на Националната агенция по приходите беше обект на тежки хакерски атаки, при които голяма част от онлайн услугите пострадаха, а през 2008г. потребители се оплакаха и от наличие на вирус на страницата.