Брашното и пшеницата са поевтинели почти два пъти в сравнение с миналата година, съобщи БНР.
От Софийската стокова борса регистрират поскъпване на слънчогледа заради по-ниската реколта и очакват повишение на цената на олиото.

Миналата година през април цената на пшеницата е била 490 лева за тон, а сега е 210 лева за тон, без ДДС, съобщи изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов.

Това рефлектира и върху цените на брашното, което в момента се търгува между 350 и 430 лева за тон, за разлика от миналата година, когато струваше 890 лева за тон.

В пазара и в цените на царевицата не се отбелязват резки промени, отчитат от борсата. Не така стоят нещата при слънчогледа - цената му се движи нагоре, а очакваната реколта през тази година е двойно по-малка от миналогодишната.

От началото на годината има поскъпване от 22% на цената на слънчогледовото олио на борсата в Ротердам, където основно се търгува тази стока, съобщиха от Софийска стокова борса. У нас цената на бутилка от 1 литър пада до 1.56 лева сега, при 1.68 лева преди една година, но според експертите на борсата, цената ще започне да се вдига.