Първият фалит на голям хлебопроизводител във Варненска област е вече факт. За това съобщи Иво Бонев, председател на регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна, цитиран БиТиВи.

Според него фирмата е предлагала на пазара добър продукт на заводски хляб и е вложила през годините сериозни средства за подобряване на материалната база.

Председателят на съюза подчерта, че основните причини за фалита на варненския хлебопроизводител са жестоката конкуренция между производителите в региона, агресивната политика от страна на големите търговски вериги и работата на черно.

По данни на Иво Бонев близо 65% от фирмите в бранша работят на черно. Според него доказателство за това са цените на готовия продукт, които варират от 65 стотинки до един лев за хляб.

Цена на хляб от 65 стотинки предполага нискокачествени суровини, вложени в продукта и неплатени данъци, посочи той.

Конкуренцията между местните хлебопроизводители задържа все още цената на хляба, произведен във Варна. Въпреки че в търговската мрежа в града и региона се предлага добруджански хляб на по-високи цени, местните хлебопроизводители не реагират с повишаване на цената на продукта.

Иво Бонев допълни, че към момента няма индикации за повишаване на цената на хляба, произведен в морската столица. Той подчерта, че повишаването на цената е последното нещо, което прави един производител, за да не фалира.

Това е непопулярна мярка и никой не иска да вдига цената на продукта, но при сериозния ръст на цената на брашното и основните суровини повишаването на цената на хляба е неминуемо, коментира Бонев, без да се ангажира с конкретни цифри.

Стана ясно, че до месец се очаква и повишаване на цената на тестените закуски.