Индексиране на пенсиите, като минималната да достигне 316 лв. Tова искане отправиха към правителството и парламента повече от 200 пенсионери, които се събраха на митинг пред Централна поща в Пловдив, информира БНР.

Ако не бъдат чути, възрастните хора заплашиха, че ще съдят България първо във Върховния административния съд, а ако се наложи, ще стигнат и до Страсбург.

"Държавата води такава политика, която е геноцид над пенсионерите, защото около 1,5 млн. пенсионери в България сме обречени на глад и мизерия", заяви един от протестиращите.

Те са категорични, че е абсурдно да им се налага да избират кое им е приоритет - лекарствата или храната.

Пенсионерите се обявиха и срещу драстичното увеличение на хранителните стоки за една година, което според тях възлиза на 63%.

"Въпреки това, ще се борим за промяна в политиката на правителството, защото с увеличението на цените на лекарства, храни и консумативи ние не можем да покрием дори най-належащите си нужди", подчертаха още те.

Единият от организаторите на митинга заяви, че е много разочарован от факта, че повечето пенсионери в България "протестират" от вкъщи или от градинките, в които играят по цял ден карти. Той беше възмутен, че от близо 80 хиляди пенсионери в Пловдив на протестния митинг не се събраха дори 1000.