Второто 10-процентно увеличение на пенсиите за тази година ще бъде изплащано още от 8 октомври.

Във връзка с многобройните запитвания, Правителствената информационна служба съобщава, че в НОИ са направени необходимите преизчисления, технологическата обработка е приключила в цялата страна и възрастните хора ще могат да получават по-високите си пенсии още от този месец, според предварителните графици по места.

Правителството предложи индексиране на пенсиите с 10% и намаляване на осигурителните вноски с 3 процентни пункта от 1 октомври 2007 г.

С промените минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 93.50 лв. на 102.85 лева.

Средният размер на пенсията на един пенсионер от 1 октомври 2007 г. се очаква да достигне 183.34 лв.

За първи път през последните години управляващото мнозинство увеличава доходите на възрастните хора на два пъти в годината с по 10 на сто.

Първото повишение бе от 1 юли т. г. Индексирането на пенсиите с 10 на сто е във връзка с преизпълнение на приходите в бюджета за държавното обществено осигуряване и държавния бюджет, както и предвид очакваните икономии в разходите по бюджета на ДОО.

Увеличението на пенсиите за втори път тази година в рамките на 20% е голям успех за управляващата коалиция. Подобно повишение в последните години не е имало и ще се стараем при възможност да продължаваме тази политика, заяви в края на месец юли премиерът Сергей Станишев след двудневното оперативно заседание на правителството и политическите ръководства на БСП-НДСВ-ДПС в резиденция „Евксиноград".

Министър-председателят изтъкна, че управляващата коалиция винаги се е водила от дълбокото разбиране, че след влизането ни в Европейския съюз хората, които в продължение на десетилетия са допринасяли за осигурителната система със своя труд и за развитието на България, най-много заслужават повишение на доходите, ако за това има възможност.

е живеят най-трудно от всички граждани и затова се нуждаят от специални грижи от държавата, подчерта Станишев.