Песимизмът сред българите расте. През октомври 2022 г. общият показател на доверие на потребителите е намалял с 0.6 пункта в сравнение с юли. Това се дължи изцяло на пониженото доверие сред населението в градовете, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Според оценките на потребителите общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца е леко влошена спрямо предходното наблюдение, в резултат на което балансовият показател намалява с 3.5 пункта. Очакванията на живеещите в градовете са тази тенденция да продължи и през следващите дванадесет месеца за разлика от населението в селата, което е по-малко негативно настроено в сравнение с три месеца по-рано.

Снимка 593682

Източник: НСИ

По отношение на финансовото състояние на домакинствата през последните дванадесет месеца се наблюдава намаление на песимизма в оценките на живеещите в градовете. Мнението на населението в селата обаче е по-резервирано спрямо предходната анкета. Същевременно прогнозите на потребителите както от градовете, така и от селата за следващите дванадесет месеца са по-благоприятни, в резултат на което общият балансов показател се увеличава с 2.7 пункта.

Оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца са по-неблагоприятни в сравнение с мненията, изразени три месеца по-рано (повишение на балансовия показател с 2.2 пункта). Същевременно обаче инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

Снимка 593683

Източник: НСИ

По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца песимизмът нараства. Мненията на населението и от градовете, и от селата се изместват към по-негативните очаквания.

През октомври по-голяма част от потребителите оценяват икономическата ситуация като неблагоприятна за спестяване. Негативна е и нагласата им по отношение на извършването на разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба , за "покупка на кола", за "покупка или построяване на жилище (вила)" и за "подобрения в дома" през следващите дванадесет месеца.

Снимка 593684

Източник: НСИ