Тази зима няма да има недостиг на енергия и ако се подходи отговорно, не виждам основания за тревога, заяви в Пловдив министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Според него в момента електроразпределителните дружества са печеливши, а България продължава да изнася ток за съседите си.

В близките дни ще бъде пуснат и новият генератор в ТЕЦ 2, съобщи министър Димитров, цитиран от Радио Пловдив.

Според министъра постепенно се решава и кризата с топлофикационните дружества. Само за 20 дни през септември при фактурирани 5 милиона лева задължения са събрани около 20 милиона.

Министърът добави, че повишаването на цените на природния газ трябва да вървят успоредно с повишаване цените на топлинната енергия, за да не изпаднат топлофикационните дружества в тежко състояние. Според него основната причина за кризата в момента е че цената на газа на входа е по-висока от тази на която се продава в страната.

"Проблемът е сложен преди всичко за хората, които нямат възможност да си плащат парното, и тук трябва да се търси решението му, а не да се търсят варианти да се субсидира бизнеса," обясни министърът.

Той съобщи, че искането на работодателите да имат техен представител в Българския енергиен холдинг е неизпълнимо, но е възможно те да влязат в холдинга с наблюдатели.

В момента специална група проучва възможностите за евентуално плавно вдигане на цените. Министърът каза още, че не очаква безработица, фалити и икономическа криза.

Според него ще има ръст на инфлацията, който не може да се прогнозира с точност, но при всички случаи тя ще е едноцифрена.