България ще погаси дълга си в размер на 4.88 милиона евро по строителството на нефтопровода „Бургас - Александруполис". Това заяви вицепрезидентът на „Транснефт" Михаил Барков, цитиран от РИА Новости.

Припомняме, Барков бе на посещение в страната на 22-23 юли, по време на което с финансовия министър Симеон Дянков бяха обсъдени важни въпроси по проекта.

Постигнахме споразумение за връщането на дълга от 4.88 милиона евро. Българската страна призна дълга и е готова да го изплати", заяви Барков.

Българските партньори продължават да обмислят проекта по отношение на печалби и екологични рискове, но ние вярваме, че те разбират, че не е разумно да го изоставят", допълни още Барков.

Припомняме, от „Транснефт" многократно подчертаваха, че българската страна не погасява задълженията си по проекта.

През 2007 година Русия, Гърция и България подписаха споразумение за изграждането на 300-километров тръбопровод, свързващ пристанищата на Черно и Егейско море с капацитет от 35 милиона тона.

През месец юни тази година премиерът Бойко Борисов заяви, че България няма да участва в проекта. По-късно стана ясно, че правителството не е взело окончателно решение. Последното му изявление беше, че България ще се откаже от проекта заради екологичното му въздействие.

Според източници на агенцията, българският дълг е разделен на две части - корпоративен и към акционерите. Според последните споразумения, България първо ще изплати корпоративния дълг, тъй като отказът от плащане ще се отрази негативно върху работата на компанията, управляваща проекта.

Дългът към акционерите ще се изплати на части през тази и следващата година.

В проекта за изграждане на нефтопровода „Бургас - Александруполис" българската държава участва чрез „Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис - БГ" ЕАД.

Дружеството е еднолична собственост на държавата и притежава 24,5 на сто от капитала на „Транс Болкан Пайплайн", която от своя страна е ангажирана с изпълнение на дейности по проучването, проектирането, строителството и експлоатацията на нефтопровода Бургас-Александруполис