България е далеч назад в световната класация по отношение на инфраструктурата, въпреки напредъка на страната ни в това отношение в последните години.

При пускането на пътен възел „Белокопитово" край Шумен в началото на август, той бе анонсиран като най-големия у нас. Оказва се обаче, че една птичка пролет не прави.

По отношение на качеството на цялостната инфраструктура доклад на Световния икономически форум, цитиран от Money.bg, ни нарежда на 89-то място сред общо 140 държави в света. На практика това означава, че се падаме във втората половина.

По качество на пътищата се нареждаме на 99-то място. Изпреварват ни страни като Камбоджа (94-то място), Танзания (92-ро място) и Ботсвана (71-во място), а Бурунди е колкото нас (100-но място).

Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) се представят най-добре в пътищата.

Оказва се, че железопътните пътища у нас са по-качествени от шосейните. По качество на железопътната инфраструктура влизаме в първите 50 - на 49-то място.

По отношение на пристанищна инфраструктура се нареждаме на 77-ма позиция, а по отношение на въздушния транспорт - на 84-то място. Класацията ни отрежда 82-то място по отношение на товароподемност (максималното количество товар) на самолетите (available airline seat km/week).

На 84-то място се нареждаме и по качеството на доставка на електроенергия.

38-ми сме по абонамент към мобилни оператори. По фиксирани мрежи пък се нареждаме на 42-ра позиция.