В първите дни на месец юни котировките на много от основните зърнени стоки на световните пазари продължават да се понижават. Това отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ), предаде БТА.

Според наблюдателите това се дължи на по-ранното начало на прибиране на новата реколта от пшеница в някои страни, а нейните цени тласкат надолу и тези на другите контракти.

Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго се понижи с нови 13 долара до 250 долара за тон за доставка през юни. Във Франция спадът е само с 1 евро до 244 евро за тон. Украйна, която държеше досега най-ниските котировки, тези дни навакса с ново поскъпване от 10 долара до 230 долара за тон, а Русия остава с нулева промяна на 232 долара за тон.

Движението при царевицата е минимално. В САЩ цената се повиши с 1 долар до 196 долара за тон, във Франция ръстът е с 2 евро и 207 евро за тон. Също като при пшеницата, в Русия цената стагнираше известно време, но сега се повишава с 2 долара до 189 долара за тон.

Цената на ечемика в Украйна помръдва леко след предишното повишение и е 196 долара за тон за доставка през юни, а рапицата на борсата "Юронекст" (Euronext) за доставка август отново влиза в тренд на непрекъснати колебания нагоре надолу, като сега спада с 3,50 евро до 474,50 евро за тон.

Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам от началото на годината претърпяха множество колебания и за доставка през юли тази седмица се раздвижиха отново нагоре с ново, но доста по-слабо повишение от 5 долара до 1050 долара за тон. Рафинираната захар тези дни като че ли успява да се пребори с предишните рекордни понижения и тази седмица поскъпна с 20,70 долара за доставка месец август, като достигна до 560,80 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийската стокова борса търговията със зърно остава спокойна, като котировките бяха леко във възходяща посока и само от страна на продавачите. Хлебна пшеница се предлагаше в голямо количество на 388 лева за тон за незабавна доставка. Офертите "продава" за маслодаен слънчоглед показват предложения на 810 до 850 лева за тон. Царевица за незабавна доставка се предлага в диапазон 350-375 лева за тон, а фуражен ечемик - от 340 до 360 лева за тон.

В подкръг "Хранителни стоки" цените на основните стоки са стабилни при същото ниво на началните цени. Олио в бутилки се продава на 2,20 лева за литър, както и нерафинирано такова на 1750 лева за тон, продължава предлагането на жълт грах в биг бек по един тон при начална цена 1200 лева за тон.

На ССБ тази седмица се продадоха дърва за огрев на 155 лева за кубичен метър, въглища на 800 лева за тон и пелети на 750 лева за тон. Сделки имаше и за газ пропан бутан на 925 лв./хил.л и скрап от черни метали в диапазон от 399,93 до 565,05 лв./тон.

Цените на основните зърнени стоки за май месец са спокойни у нас

Цените на основните зърнени стоки за май месец са спокойни у нас

Но в света се наблюдаване повишение на цените