Месото и хлябът ще поскъпнат след Нова година. Това предупредиха месопреработвателите и хлебарите пред БНР.

Атанас Урджанов, който е председател на Асоциацията на месопреработвателите, подчерта, че месото ще поскъпне с около 4-5 процента.

"15% от нашите производствени разходи са електроенергия. Няма как при предстоящото повишаване - от 80 лв. в момента ще стане 105-110 лв. след Нова година - няма как да не поскъпнат", изчисли Урджанов.

Антибиотици в месото няма, уверява БАБХ

Антибиотици в месото няма, уверява БАБХ

Добитата продукция през карентния период не се допуска в хранителната верига

По думите му, и към момента в бранша се стремят да свият разходите. Все пак той се надява да няма фалити на фирми.

"За нас е важно да няма шокови и непредвидени поскъпвания. За нас това са непредвидени разходи. Очаква ни една тежка и непредвидима година, ако продължаваме по същия начин. То не е само тока, очакваме цената на газа, тол такси, винетки и какво ли още не", оплака се той, но увери, че на този етап не е обсъждан протест на месопреработвателите.

Марияна Кукушева, която е председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, също предвижда изключително тежка година за производителите. 10% от стойността на всяка закуска и всеки хляб е електрическа енергия.

Хлябът във Велико Търново поскъпна със 17%

Хлябът във Велико Търново поскъпна със 17%

20% увеличение и на таксиметровите услуги в Търново

"При всички случаи, даже поглеждайки върху Бюджет 2019, където има заложена около 4% инфлация, става ясно, че стандартът на живот в България от гледна точка на цените ще продължи да гони европейските такива. Въпросът е ние да удържим като бизнес и да се опитваме да покачваме заплащането на работниците. Независимо, че хлебарите се превърнаха в защитена професия, желаещи да работят в бранша трудно се намират", очерта нерадостна картина Кукушева.

Тя изтъкна, че тази година цената на брашното се е повишила с 35%. "Цената на енергията ще се отрази и при мелничарите и тези 35% към днешна дата очакваме да бъдат коригирани с посока нагоре от 1 януари", допълни Кукушева.

Тя също се надява да няма фалити на бранша. По думите ѝ, едва ли ще има и протести.