Българските компании значително са повишили бизнес очакванията си за стопанската конюнктура в страната и относно условията за развиване на стопанска дейност у нас.

Това стана ясно по време на специална пресконференция, организирана от Българска търговско-промишлена палата, на която беше представено изследване за бизнес климата в България като съставна част от европейския икономически преглед за 2007 г.

Българските фирми са прогнозирали значителен ръст през 2007 г. както в своите приходи от продажби, така и в сферата на инвестициите и заетостта, показват данните от проведената анкета сред 600 представители на реалния сектор на икономиката на страната, информира money.bg.

Оценката за бизнес климата на България достига почти 60 процентни пункта, което е далеч над средната стойност за ЕС (22 пункта), уточни зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов като допълни, че страната ни се нарежда сред първите пет страни по този показател в Европа, а именно Кипър, Дания, Естония и Литва.

С близо 20% са се повишили очакванията на българските компании за по-високи приходи от продажби през настоящата година. 75.7% от анкетираните фирми очакват ръст на своите приходи, като едва 3.6 на сто от тях са посочили, че 2007 г. ще им донесе по-ниски приходи от продажби. Балансовото число, което представлява разликата между положителните и отрицателните отговори на анкетираните компании, относно очакваните приходи от продажби през 2007 г. достига 72.1 процентни пункта и е значително по-високо спрямо предходната година, показват още данните от проведеното изследване.

Основните причини за положителните резултати трябва да търсим в прилаганата от държавата икономическа политика на ниски данъци, по-свободно движение на капитали и високия оптимизъм на инвеститорите с присъединяването на страната ни към ЕС, обясни още Симеонов.

Тези положителни очаквания нареждат страната ни с ръст в оценката на приходите от продажби над средния за ЕС, като заедно с нас са страни като Австрия, Кипър, Дания, Финландия и др.

Близо 54.5% от анкетираните фирми са декларирали, че ще имат ръст в инвестициите си през тази година, като едва 6.4% са предвидили спад в бъдещите си инвестиции. Балансовото число по отношение на очакваният в инвестиции възлиза на 48.1 процентни пункта, което е адекватно на регистрираната положителна тенденция през последните две години, поясниха експертите от БТПП.

Значително повишение от 28.6% отчитат положителните очаквания за подобряването на условията за стопанска дейност у нас, като това ниво достига 59.8 процентни пункта за 2007 г. Очакванията на компаниите в сферата на услугите достигат до 66.4 пункта, докато малко под тях са тези в сектора на промишлеността.

Известен застой показват данни за очакваната заетост сред компаниите в страната, тъй като 47.5% от анкетираните фирми не предвиждат промяна в своята политика по заетостта през 2007 г. Балансовото число тук достига 42.5 процентни пункта, като отчита ръст от над 30 на сто.

Цялостната анкета включва над 119 Европейски региона, общаващи над 100 000 фирми от ЕС.