КТ „Подкрепа" ще се включи в организираните от бизнеса протести срещу вдигането на цената на тока. Това обяви пред News.bg Александър Загоров, конфедерален секретар на синдиката.

Припомняме, бизнесът подготвя многохиляден протест в София и масови прояви в цялата страна на 29 юли срещу предстоящото вдигане на тока за индустриални цели от 1 август.

Съвсем решително ще се включат в протестите, защото виждат сериозна заплаха за съществуването на електропроизводството. По думите на Загоров, има заплаха не само за бизнеса и отделните семейства, но и за държавността.

Няма никаква сигурност, че предприетите мерки ще доведат дори до частични резултати в сектора. Според Загоров, това са отчаяни управленски опити за решаване на проблемите в енергетиката.

Ако системата се наруши, може да има разрушителен ефект, предупреди Александър Загоров.

Той обясни, че направените от тях предложения в дългия преход видимо не са свършили работа. Те не са били взети предвид в промяната на Закона за енергетиката и в решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).
Взетите решения не само че не удовлетворяват никого, а напротив - дори ощетяват всички. По думите на Загоров, те обричат част от бизнеса на гибел. Те ще са гибелни и за семействата, които ползват ток, т.е. за всички.

Александър Загоров смята, че голяма част от предприятията няма да могат да плащат по-скъпата добавка „задължение към обществото".

От синдиката реагират и срещу вноската, която трябва да правят предприятията в сектор „Енергетика" за новосформирания фонд „Сигурност на електроенергийната система".

Припомняме, той бе създаден с приети от депутатите изменения в Закона за енергетиката. Събраните в него пари ще покриват и дълговете на Националната електрическа компания (НЕК), натрупани и при предишен регулаторен период, като това ще се случва ежемесечно. Фондът ще се попълва със средства от производителите, които всеки месец трябва да отчисляват 5% от приходите си за компенсиране на дефицита в НЕК. Търговците на електроенергия в страната също ще трябва да правят вноски във Фонда.

Александър Загоров коментира, че плащайки допълнителната вноска, много предприятия ще минат на ръба на фалита или дори ще фалират.

Не са удовлетворени нито работещите в големите електромощности, нито тези в малките и средните предприятия.

В понеделник синдикатът ще организира пресконференция, на която ще представи конкретните си виждания.