Службата на ЕС за интелектуална собственост (СЕСИС) предвижда нова инициатива за увеличаване на бюджета на Фонда за малки и средни предприятия в ЕС за 2023 г. Целта е подпомагане на бизнеса в повишаването на конкурентоспособността му чрез по-добра защита и използване на правата на интелектуална собственост, съобщиха от Патентното ведомство.

Програмата стартира пилотно през 2020 г. в отговор на пандемията от COVID-19. Тогава е създаден и Фондът за малки и средни предприятия, за да подпомогне финансово фирмите за предварителна диагностика на интелектуалната собственост (IP Scan) и за получаването на закрила за търговски марки или дизайни. Подадени са 12 989 искания за безвъзмездни средства на ниво ЕС за общо 3 750 172,60 евро, като средната изплатена сума е 500 евро. През 2021 г. 77% от малките и средните предприятия, които са поискали безвъзмездни средства, са заявили обекти на интелектуална собственост за пръв път, а 52% посочват, че не биха кандидатствали за защита на интелектуалната си собственост без подкрепата на фонда.

Ваучерите, които предоставяни през 2023 г., покриват до 90% от разходите и почти всички дейности на фирмите по придобиване на закрила за тяхната интелектуална собственост. Максималната сума, която може да бъде възстановена на едно предприятие, достига 1500 евро.

Българин изобрети апарат за дистанционни стоматологични прегледи

Българин изобрети апарат за дистанционни стоматологични прегледи

Той ще патентова уреда, но на този етап няма намерение да го пуска в производство

Ваучер 1 ще възстановява до 90% от разходите за услуги за предварителна диагностика на обекти на интелектуална собственост на стойност до 1350 евро, в зависимост от приложимите разходи на национално ниво за тази услуга, с максимална цена за услугата от 1500 евро.

Ваучер 2 ще покрива регистрацията на търговска марка и дизайн на национално, регионално, европейско и международно ниво за максимум 1000 евро. Процентът на възстановяване остава 75% за търговски марки и дизайни, заявени на национално, регионално и европейско ниво, и 50% - на международно равнище.

С ваучер 3 за национални и европейски патенти се разширява възможността за възстановяване на такси при подаване на национални и европейски патенти и проучване на предшестващото състояние на техниката. Размерът на безвъзмездната помощ и процентът на възстановяване се увеличават съответно на 1500 евро и 75%.

Ваучер 4 ще покрива 50% от таксата за електронно подаване на заявки за сортовете растения на ниво ЕС (225 евро). За този ваучер няма да има период на изпълнение, тъй като ще се възстановява само таксата за кандидатстване.

Нова рокада на служебния кабинет „Донев“ – шефа на Патентното ведомство

Нова рокада на служебния кабинет „Донев“ – шефа на Патентното ведомство

Проф. Владя Борисова е назначена за председател на Патентното ведомство

Съществените промени за 2023 г. са увеличаване на бюджета и по-кратък период на активиране на всеки един от четирите ваучера, намален до два месеца с възможност за удължаването му до четири месеца.

Малките и средни предприятия са основен фактор в европейската икономика и на тях се дължат 65,2% от всички работни места в ЕС. Въпреки това само 10% от европейските малки и средни фирми притежават регистрирани права на интелектуална собственост.

Снимка 598252

Източник: Патентно ведомство