Днес е последният ден, в който може да се изкупува тютюн от тазгодишната реколта.

Въпреки изтичането на тригодишния гратисен период, след който трябва да спре държавното подпомагане за тютюнопроизводството, в бюджета за 2010 г. са заложени 80 млн. лв. за премиране на производителите.

Подаването на информация от купувачите за изкупените количества тютюн трябва да стане до 7 декември. Според подадените протоколи ще бъдт разпределени и последните държавни помощи за сектора.

Субсидиите ще бъдат изплащани обаче при условие - до средата на годината в хазната се съберат достатъчно пари.
С това условия парите са гласувани и в държавния бюджет.

Липсата на държавно подпомагане ще изправи сектора пред фалит и ще остави без препитание цели региони, предупреждават тютюнопроизводители.

Арбен Мименов, председател на съюза на тютюнопроизводителите, съобщи, че изкупната кампания вече е приключила, макар и при по-ниски цени от миналогодишните.
В някои райони на страната тютюнопроизводството няма алтернатива и хората разчитат, че субсидии ще има, независимо в каква форма.

В противен случай ще се създаде социално напрежение, предупреди Мименов.

Припомняме, по-рано днес министър Найденов съобщи, че се обсъжда възможността средствата от приватизацията на "Булгартабак" да бъде използван за инструмент за изплащане на субсидиите след като фонд "Тютюн" бъде закрит.