Електронният сайт на Министерство на земеделието и храните за преброяването на земеделските стопанства www.agrobroene.bg е готов и от днес функционира.

На сайта има рубрика за новини, относно теми, свързани с преброяването, които биха могли да са от полза на регистрираните земеделски производители във връзка с тяхната регистрация и провеждането на подготовката на преброяването на земеделските стопанства.

Поместени са и образци на документи, необходими за пълното окомплектоване на лично досие на всеки регистриран земеделски производител, с данни от което, той ще трябва да разполага по време на преброяването на стопанството му през 2010 година.
Образците на документи са примерни и са поставени на страницата именно с цел улесняване на стопаните в случай, че те биха желали сами да изготвят своите документи.

На страницата са поместени и два формуляра, които касаят изготвянето на счетоводната информация за стопанствата и внасянето им в единната Системата за земеделска счетоводна информация (СЗСИ).

Единият формуляр е за събиране на управленска информация, и вторият за въвеждането й в СЗСИ, като информацията в тази система се събира ежегодно.

Преброяването на земеделските стопанства в България се извършва периодично на 10 години, като неговото цялостно провеждане се регулира със закон

Последното преброяване на земеделските стопанства в Република България е било през 2003 година, но предвид на членството на страната в ЕС през настоящата 2010 година ще има ново преброяване, като данните от него ще са съпоставими с тези в останалите държави-членки и ще даде статистически данни, необходими за развитието на Общата селскостопанска политика.

Над 500 000 земеделски стопани ще бъдат посетени и интервюирани от специално обучени анкетьори.

Предоставената информация е конфиденциална, посочват още от Министерство на земеделието, и ще се използва само за статистически цели. Не се предоставя на данъчни и социални служби и няма юридическа стойност пред съда.

Предвижда се преброяването на земеделските стопанства да започне в 8 часа на 1 септември и да приключи в 20 часа на 30 ноември тази година.