Рекордно поскъпване на храните на едро преди Коледа отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, съобщава Дарик радио.

Според данни, изнесени от Държавната комисия, индексът на тържищните цени на хранителните стоки се е покачил тази седмица от 1,745 до 1,784 пункта. За 2010 година това е най-високото ниво на индекса.

Цената на кашкавал „Витоша" се е увеличила на едро с 1,5 и се продава за 10,13 лева на килограм. Цената на кравето сирене на едро е 4,46 лева за килограм. Непромемена остава цената на яйцата - 0,15 лева на брой.

Цената на олиото на едро се повишава с 0,02 лева и достига 2,61 лева на литър, а брашното тип „500" достига 0,89 лева на килограм.

С 1,9 % поскъпва обикновената кайма, като цената на едро достига средно 4,85 лева за килограм, а произведената по стандарта „Стара планина" достига 7,62 лева на килограм.

С 19,3 % поскъпват на едро оранжерийните краставици и достигат 2,16 лева за килограм, а оранжерийните домати се увеличават с 4,8 % и цената им на едро достига 1,95 лева на килограм.

От комисията отчитат 4,3 % поевтиняване на цената на картофите. Килограм картофи на едро се продава за 0,67 лева, а цената на зелето се повишава с 13,6 на сто и достига 0,50 лева на килограм.