Министерство на земеделието ще представи проект за осигуряване на противоградова защита върху всички земеделски площи. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти, в рамките на участието си в представянето на благотворителната инициатива за реставрацията на паметника „Шипка”.

Проектът за противоградова защита ще бъде представен в края на май. Той предвижда структурна промяна в противоградовата защита в страната, тъй като в момента България защитава една малка част от земеделските площи - там, където има изградени площадки за изстрелване на ракети за противоградова защита.

Министър Танева коментира, че годината е такава, че интензитетът на противоградова защита към момента е няколко пъти повече. Тя припомни, че преди две години отново сме били в подобна ситуация.

Проектът предвижда два типа противоградова защита - единият е свързан със сега съществуващите площадки и изграждане на нови такива, за които има и проектна готовност.

Другият тип защита ще се осъществява чрез летателна техника. Министър Танева коментира, че това е модел, който се прилага най-вече в страни със субтропичен климат.

„За края на май имаме организация заедно със земеделските производители за съвместна среща, на която ще бъде представен новият модел. Той ще изисква участие във финансирането за оперативното функциониране на тази защита от самите земеделски производители”, каза още министър Танева. Тя изрази надежда в хода на дебата да бъде постигнат консенсус за провеждането на процедура за приемането на този модел.

Междувременно от агенцията за борба с градушките съобщиха, че от началото на активния сезон са изстреляли 2206 противоградни ракети. С това са защитени 17 млн. дка, 10 млн. от които са обработваеми. Проведени са 54 въздействия върху 239 градоопасни облачни клетки, които са преминали над защитаваната територия.

Поражения са констатирани само от 2 клетки върху 600 дка със среден процент на поражение 17%, където градушката е била с малък размер и е съпроводена със силен дъжд. Една от концепциите при борба с градушките е намаляването на размера на градовите зърна, които да се стопят при падането им към земната повърхност. Поради ниските температури в този период стопяването не се е случило, което е и причината да се регистрира този градов валеж, нанесъл пораженията.

Относно проблема с нодуларния дерматит в страната министър Танева каза, че днес пристига втората пратка от 175 000 дози ваксини, има създадена организация от БАБХ и ветеринарните лекари за поставянето им на животните. Страната ни очаква трета доставка в края на юни.

Министър Танева каза още, че продължава изплащането на обезщетения, като за близо половината от евтаназираните животни те вече са изплатени. Срокът за изплащане е три дни, след като постъпи цялата необходима документация.