Бубарството да се превърне в сериозна алтернатива за тютюнопроизводителите.

С това предложение излезе доц. Михаил Панайотов - ръководител на катедра "Бубарство" в Тракийския университет, цитиран от БТА.

Очаква се изкупната цена на суровите пашкули в размер на 6,5 евро за килограм да се формира от 46 на сто участие на частни изкупвателни фирми и 54 на сто участие на европейски и национални субсидии, обвързани с производството.

Според стратегия за развитие на сектора, изготвена от преподавателите от Тракийския университет, в България годишното производство през 2018 г. може да достигне около 600 тона сурови пашкули, 55 тона сурова коприна и 17 тона сурова коприна с дебело влакно.

Бубарството е поминък само за страните от Балканите в Европа, като в Гърция за една кутийка бубено семе се осигурява субсидия от ЕС в размер на 134 евро.

За развитието на бубарското производство в България трябва обаче силната подкрепа от страна на държавата при обединени усилия на науката, частния бизнес и неправителствените организации, с цел възстановяване на този традиционен поминък на българина и осигуряване на значителни валутни постъпления за страната, предупреди Панайотов.