За първи път в България имаме мапинг на българската индустрия. Това обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов при стартирането на проекта в Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия.

Инициативата е в партньорство между Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Аутомотив Клъстер България (АКБ).

В мапинга са включени 14 индустрии, включително и сферата на образованието.

Икономическият министър заяви, че процесът е отворен, тъй като се работи на база на статистическа и друга налична информация в търговския регистър. Според него е много важно да се постигне синергия на клъстерно ниво - обединена и по-лесно достъпна и систематизирана информация за потребители и инвеститори.

Информацията ще бъде интерактивна за непрекъсната актуализация за обединяване на бизнесите на клъстерно и браншово ниво.

Борисов обясни, че утре на страницата на Министерството на икономиката ще бъде публикуван двуседмичният отчет. Очаква се до края на седмицата да са оценени 19 000 проекта по процедурата за микропредприятия.

Работи се и по раздаването на средства под формата на кредити чрез ББР, като до момента е прескочен 100 млн. лв. ресурс, който е инвестиран от ББР.