Заместник-министърът на земеделието и горите Димитър Пейчев и представители на Главна дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на Европейската комисия посетиха днес обекти, изградени със средства по програма САПАРД, - винарска изба "Беса Валей" и розоварна "Нара Гео", съобщи БНР.

Осемдесет процента от виното на винарска изба "Беса Валей" в село Огняново, Пловдивско, са предназначени за вътрешния пазар. Продукцията, която избата изнася, е предимно за Англия, Австрия, Швейцария, Германия и Унгария.

Очакванията са след 3-4 години обемът на производство да достигне 8000 тона. Винарната осигурява 26 постоянни и 200 временни работни места.

Продукцията на розоварната "Нара Гео" в село Отец Паисиево, Пазарджишко, е изцяло предназначена за износ - за САЩ, Европа, Близкия Изток и Япония.

В момента там се отглеждат 700 дка с рози, като средният добив на розов цвят е 400 килограма от декар.

В розоварната се отглеждат и 100 дка биологична роза.

Благодарение на програма САПАРД е затворен цикълът на производството на розово масло. "Нара Гео" е семейна фирма, която осигурява постоянна заетост на 20 души, а през активния сезон на беритбата 600 са временно заетите.

Разглеждането на проекти по САПАРД е част от програмата на мисията на Главна дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" у нас, уточнява пресцентърът на Министерството на земеделието и горите.