Да се дадат повече правомощия на Българска агенция за инвестиции и тя да бъде на пряко подчинение на министър-председателя. Това предлага Американската търговска камара в България, която представи на пресконференция в БТА своята "Бяла книга". Според експертите за насърчаване на инвестициите са необходими предвидима и недискриминираща бизнес среда и конкретни стимули, за да се открои страната като предпочитана дестинация за инвестиции спрямо други страни от региона. Камарата препоръчва още създаване на технологични индустриални зони в по-слабо развитите региони, подкрепа на бизнес инкубирането и бизнес акселерацията във високо-технологични отрасли, въвеждане на социално-осигурително и данъчни стимули за инвестициите на работодателите в образованието и по-нататъшна специализация на служителите.

Еврофондовете ще спрат, предупреди вицепрезидентът на камарата Сергей Койнов. Затова икономиката ни трябва да привлича инвестиции, а не да разчита на средствата от ЕС да се развива. Да се запази 10%-ият корпоративен данък, препоръча още Койнов. Той настоя за повече прозрачност в обществените поръчки.

Въвеждането на електронни обществени поръчки трябва да е основен приоритет. Камарата препоръчва приемането и на дългосрочна данъчна политика.

Освен това се настоява да се разработи стратегия за цифровизация на индустрията. Има недостиг на цифрови умения в страната. Едва 31% от населението има основни цифрови умения.

Успешна съдебна реформа ще намали драстично нивата на корупция, според Алекс Нестор, изпълнителен директор на камарата.

Електронно здравеопазване предлага Красимира Чемишанска, президент на Американската търговска камара в България. Настоява още за достъп до медицински иновации. Камарата препоръчва още актуализация на трудовото законодателство с цел да се предоставят възможности за въвеждане на нови модели на заетост.