Автобусни превозвачи готвят протести срещу новата транспортна схема.

Според тях, ако се утвърди идеята за директни автобусни линии само между градове с над 30 000 души население, хиляди хора ще останат без връзка със столицата и другите големи градове.

В област Хасково 9 от 11-те общински центрове са с население под 30 000 души. И ако новият закон стане факт, всички тези хора няма да могат да се качат на автобус до София, съобщава БиТиВи.

Другият проблем е кой ще поддържа малките линии до областния град, които обикновено са нерентабилни. Губещи ще се окажат и печеливши дестинации, като тази до Варна например, защото сега превозвачите разчитат да съберат пътници на всяка малка спирка.

Орязването на автобусните линии до малките населени места ще остави хората без алтернатива, а точно по тези места не стига и железницата.

Заради проектопромените над 200 автобуса на превозвачи от Хасково и Кърджали ще потеглят следващата седмица на протест към София, където заплашват да блокират парламента.
Автобусите ще спрат движението на международния път Е-80, като в планирания поход до столицата ще се движат само с 10 км в час.