Започна приемането на проекти по Програмата за развитие на селските райони.

Между 15 и 20% е усвояването на парите по тази програма досега. Договорени са 30% от парите по програмата, каза министър Найденов, като не се ангажира с прогноза какъв процент от фондовете по програмата ще бъде усвоен.

С изключение на млекопроизводството, проектите за всички друг сектори ще се приемат от 19 юни.

Изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева посочи, че са облекчени приемът и одобряването на документите. Увеличени са и някои авансови плащания.

До края на 2010 г. ще се разплаща финансовото споразумение за 2008 г. по ПРСР, обясни днес по време на представянето на информационната кампания за програмата директорът на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева.

Мотото на тазгодишната информационна кампания, която стартира от днес, за прием на документи по програмата е "Европейски пари за правилното място - за българското село". 1,8 милиона лева ще бъдат отделени за реклама в печатни издания.

Според земеделски министър Мирослав Найденов именно поради недобрата информационна кампания досега хората не са могли да се възползват максимално от възможностите на програмата.