Малко повече от 13 хиляди са пренесените мобилни телефонни номера от един оператор към друг, откакто тази услуга е факт, съобщиха от Комисията за регулиране на съобщенията.

Припомняме ви, че срещу 5 лева можете да се възползвате от тази възможност. Срокът за извършване на преносимостта в мобилните мрежи е 10 дни. Дълго време мобилни оператори се съпротивляваха срещу влизането на наредбата в сила.

В КРС са постъпили жалби за неспазен срок, съобщава БНТ.

Оплаквания има и че оператори подавали заблуждаваща информация или предлагали по-изгодни условия, за да откажат клиента от намерението да ги смени с друг.

Проблем създава и автоматичното продължаване на срочните договори. Според КРС това трябва да става само със съгласието на клиента.

Спорове между операторите засега пречат да стане факт и преносимостта на номерата във фиксираната мрежа. От КРС обаче се надяват в най-скоро време тя да се реализира.

Стационарният телефонен номер ще може да се прехвърли само, ако е цифров. Абонатът ще може да запази номера си при смяна на адреса и промяна на доставчика.

Ако обаче се местите да живеете от един град в друг, няма да можете да пренесете и номера на стационарния си телефон.