Започналото през октомври влошаване на стопанската конюнктура в страната продължава вече трети пореден месец, показват данните от бизнес анкетите на НСИ, цитирани от money.bg.

През декември общият показател на бизнес климата пада с още 18.8 пункта. Достигнатото равнище на показателя е вече с 11.7 пункта под дългосрочната средна стойност за последните 10 години, но е с 35.2 пункта над дългосрочния минимум, отбелязан през февруари 1997 година.

Влошаването на конюнктурата рефлектира в понижаването на оценките и очакванията на мениджърите във всички наблюдавани отрасли - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" през декември 2008 г. се понижава с 10.3 пункта спрямо ноемврийското си равнище, като достига ниво с 2.4 пункта под дългосрочната средна.

По данни от последната анкета негативизмът в оценките за настоящото бизнес състояние на предприятията, особено в предвижданията за бизнес състоянието през следващите шест месеца, се засилва.

Според промишлените предприемачи, през декември осигуреността на производството с поръчки се е влошила поради намаленото търсене както от страната, така и от чужбина.

Несигурната икономическа среда и свитият вътрешен и външен пазар са факторите, посочвани най-често от предприятията като затрудняващи дейността им.  През декември се увеличава също и делът на тези, които имат финансови проблеми.

Относно продажните цени преобладаващите очаквания в промишлеността са за запазване на равнището им.

Данните показват още, че през декември 2008 г. съставният показател "бизнес климат в строителството" се влошава с 12.6 пункта спрямо предходния месец и достига равнище с 9.1 пункта под десетгодишната си средна стойност.

Понижението се дължи на песимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес ситуацията в предприятията.

Подобни са оценките и очакванията и за строителната активност,  с което е свързано и прогнозираното намаление на броя на заетите в отрасъла. През декември осигуреността на производството с поръчки  намалява, а броят на клиентите със закъснения в плащанията нараства.

Във връзка с факторите, затрудняващи дейността, в сравнение с предходния месец по-малко предприятия посочват, че имат проблеми с конкуренцията в бранша, финансите, цените на материалите и недостига на работна сила, докато затрудненията с несигурната икономическа среда и  недостатъчното търсене се увеличават.

По отношение на продажните цени делът на стопанските ръководители в строителството, които не предвиждат промени, е 70.6%; същевременно се увеличава делът на тези, които очакват намаление на цените през следващите три месеца.

В резултат на това през декември балансът на очакванията за продажните цени пада с 22.3 пункта, като достига отрицателна стойност (-0.2%).