Близо милиард евро нови инвестиции ще вложат у нас италианските компании ЕНЕЛ и собственикът на Девня цимент Италчементе груп, информира БНТ.

Изграждането на транспортен коридор номер 8 беше инфраструктурния проект, на който италианският премиер Романо Проди обърна основно внимание при разговорите с българските държавници.

През осемте часа, които Романо Проди прекара у нас, коридор номер 8, който ще свърже Черно с Адриатическо море, беше икономическата тема на разговорите.
Стана ясно, че за италианския премиер е изключително важно България и Италия да предприемат бързи действия за строителството на пътя, който по думите му в момента е най-приоритетен за бъдещето на региона.

Това беше акцент по време на тазговорите на Проди с шефа на парламента Георги Пирински и министър-председателя Сергей Станишев.

Сред политическите въпроси Проди се спря на бъдещето на европейската конституция и българското членство в общността.
При разговорите си с Романо Проди президентът Георги Първанов е потвърдил намерението на България да бъде активен партньор при решаването на най-важните въпроси в Евросъюза, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Много важно е влизането на България в Европа. Тя ще е фактор на мира и бъдещото спокойствие на Европейския съюз. Направих всичко възможно това да се случи", каза още Проди.

Посещението на Романо Проди бе първата визита на премиер от страна-основателка на Евросъюза, след като България стана пълноправен член и целта му беше да покаже, че ни подкрепя.