Според Държавен фонд „Земеделие" вече може да се кандидатства по всички мерки по Програмата за развитие на селските райони.

Програмата е на обща стойност над 3 млрд. евро и проектите по нея ще се реализират до 2013 г., съобщи БНР.

До момента по различните мерки са подписани повече от 1200 проекта, като за сравнение за седем години по програма САПАРД бяха подписани 3 500 проекта.

Интересът на кандидатите е изключително голям. Само за десет месеца отваряне на програмата до момента в Разплащателната агенция са приети общо 4596 заявления за подпомагане по 15 инвестиционни мерки.

Най-много са кандидатите по мерките за създаване на стопанства на млади фермери и за модернизация на земеделските стопанства. По тях вече са договорени проекти за над 240 млн. лв.

По мерките по Програмата за развитие на селските райони вече са извършени плащания за близо 180 млн. лв., по данни на Разплащателната агенция.

Плащанията по инвестиционните мерки се извършват след реализация на инвестицията и подадена заявка за получаване на парите.

Първите плащания по мярка 121 - модернизиране на земеделските стопанства, ще бъдат извършени до края на месец февруари тази година.