България и Румъния са единствените страни в Европа, които имат много добри качествени показатели на произведеното зърно тази година. Това се отразява на сериозното търсене на пшеница за износ.

Поредна седмица продължава усиленият износ на зърно през българските пристанища. На варненското пристанище се товарят кораби с вместимост по 25 000 тона, а на това в Балчик по 7 500 тона.

Към момента цената на пшеницата се стабилизира на цена 360 лв.тон без ДДС от място, а цената на слънчогледа вече гони 700 лв./тон ( в момента се търгува на 650 лв./тон ) , заради засилено търсене от Европа и заради падналите ограничения за износ към Турция, от където има голямо търсене на маслодайната култура, пише Фермер.БГ.

Според анализатори, твърде е възможно през декември цената на тон пшеница от 2-а Б група да достигне 500 лв./тон.

При царевицата цената в момента е на нива 300-350 лв./тон, което е без промяна за последната седмица, но се очаква поскъпване с наближаването на зимата.

Заради невъзможността на пристанището в Балчик да се товарят със зърно тежки плавателни съдове износителите разчитат тази година и на румънското пристанище Констанца, което е четвърти по големина търговски порт в Европа.