"Ако има промяна на предложените цени на електроенергията за битовите потребители и индустрията, то тя ще бъде към понижаване". Това увери пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов след редовно заседание на регулатора.

Припомняме, в края на месец юни КЕВР предложи нови цени на тока за новия регулаторен период, според които увеличението за индустрията бе в рамките на над 10 %.

Това очаквано покачи напрежението от страна на работодателските организации, правителството и парламентът се захванаха с проблема, а регулаторът удължи регулаторния период с още един месец.

Вчера стана ясно, че народните избраници вече са подготвили поправките в Закона за енергетиката, които трябва да намалят дефицита в Националната електрическа компания (НЕК).

Предложенията, които ще се приемат в рамките на промените на закона, би трябвало да водят надолу цената", разтълкува председателят на КЕВР и отсече - „няма да има повишение".

„Ако има движение на предложените от комисията цени за новия регулаторен период, то ще бъде в посока на намаляване", обясни още Иванов, но не поиска да каже дали подобна промяна ще се отнася и за бизнеса, и за битовите потребители.

Шефът на енергийния регулатор дори обяви намерение комисията да работи денонощно, за да може да бъдат приети цените на тока от 1-ви август. „Ако бъдат спазени сроковете с приемане на закона в пленарна зала - не по-късно от 22 юли и публикуване в държавен вестник на 24 юли, комисията, ако трябва ще работи денонощно, за да може до края на месеца да обяви своето решение", обеща Иван Иванов.

Той използва момента да отбележи, че няма никакво съмнение за това, че правителството с така предложените промени се старае да намери резерви, които да позволяват на КЕВР да промени предложенията си за нови цени на електроенергията.

Ние не само го оценяваме, но и за нас би било добре, ако може да се реализира едно такова понижение", изтъкна председателят на регулаторния орган.