Изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев разпореди да се направи проучване за това дали съществува двоен стандарт в храните в България. Позовавайки се на опита на държавите от Вишеградската четворка, ще бъде изготвен анализ, който ще бъде последван от план за действие в съответствие със спецификата на националния пазар. Това съобщават от БАБХ.

Двоен стандарт в храните бе установен в страните от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария), като бяха открити различия в качествените показатели на храните. Компетентните власти на страните установили, че продукти от една и съща марка се продават с различни съставки в страните от Източна и Западна Европа.

Според БАБХ българските потребители не би трябвало да се третират по различен начин от потребителите в държави като Германия, Франция, Белгия и други, понеже България е равноправен член на ЕС. Все пак храните не са опасни за потребителите, допълниха от агенцията.

На Чехия ѝ писна да е кофата за боклук на Европа

На Чехия ѝ писна да е кофата за боклук на Европа

Мултинационалните компании продавали по-добра храна на Запад

За провеждането на обективно проучване за качеството на храните, предлагани в Западна Европа и България, трябва да се осъществи стриктен мониторинг на продукти от една и съща марка, с еднакъв производител, предлагани в една и съща търговска верига, заяви Илиев.

От БАБХ все още не са решили кои храни точно ще бъдат акцент на изследването. Анализът трябва да се извърши в съответните акредитирани лаборатории в България и ЕС.