От 4 април досега Българската агенция по храните е извършила над 1700 проверки, обяви нейният директор Йордан Войнов по време на дискусия за безопасен Великден.

Той съобщи, че над 100 хиляди са иззетите яйца, конфискувани и унищожени са над 16 хиляди тона пилешки бутчета, както и стотици агнета. Затворена е една кланица, която осъществявала дейност без съответните документи.

Войнов поясни, че БАБХ контролира безопасността на храните не само по празниците, но и ежедневно. „Ще бъдем безкомпромисни," закани се той и допълни, че от 18 април стартира и телефон за сигнали - 0 700 122 99.

Земеделският министър Мирослав Найденов подкрепи идеята на Асоциацията на месопреработвателите за създаване на Хранителна банка. Бизнесът предлага стоки, които са в търговската мрежа и чийто срок на годност предстои да изтече, да се предоставят на социални домове и домове за социално слаби.

Бизнесът очаква подкрепа за идеята си от социалния, икономически и финансовия министър. Очакват и държавна подкрепа за създаване на такива банки. Хранителни банки има в САЩ и западна Европа.

След събитието пред медиите земеделският министър коментира, че идеята на бизнеса за хранителна банка е интересна и предстои да бъде обсъдена на правителствено ниво. По думите му и сега стоки с нарушена опаковка или конфискувани такива се дават на социални домове.

„Аз съм твърдо „за", посочи Мирослав Найденов.

Бизнесът предлага стоките с изтичащ срок на годност, след като бъдат изтеглени от търговската мрежа, да бъдат освободени от ДДС. Министърът посочи, че сега дори да бъде унищожена стоката се плаща ДДС.

Вчера е заседавала комисията по цените към МЗХ земеделският министър е разпоредил да се следят цените на някои основни продукти по великденските празници като агнешкото, яйцата, олиото, захарта и брашното.