В понеделник ще стане ясен графикът за разплащане на дължимите задължения към работниците в държавното предприятие „Строителство и възстановяване", известно като бившото ГУСВ, информира БНР.

Работниците не са получавали заплатите си от септември миналата година.

Планът за разплащане предвижда всички заплати и осигуровки да бъдат изчистени до 3 месеца. За целта ще бъде продаден хотел „Шампион", който е собственост на предприятието.

След протеста във вторник пред сградата на „Строителство и възстановяване", днес работниците протестираха отново, но този път пред сградата на МРРБ.

След среща със заместник - строителния министър Екатерина Захариева беше обещано, че заплатите на стойност 1.5 милиона лева и осигуровките за 2.5 милиона лева ще бъдат изчистени до 3 месеца.

Синдикалният представител в предприятието Иво Иванов заяви, че ако в понеделник не получат конкретни отговори по техните искания в сряда ще протестират пред МС. Той допълни, че днес ще бъде внесено и официално писмо до Европейския съд.

Директорът на „Строителство и възстановяване" увери, че до края на юли ще бъдат изплатени всички задължения на работниците.

По отношение на искането на работниците за осигуряване на работа той заяви, че от фирмата са подали 22 оферти по закона за обществените поръчки и изрази надежда, че ще бъдат одобрени някои от тях.