При акция на Българската агенция за безопасност на храните са заловени и конфискувани 346 агнета. По закон министерството може да вземе решение за унищожаването им в екарисажа в Шумен, но вместо това е предложено те да бъдат заклани и изследвани.

Резултатите от изследванията се оказали добри и за това агнешкото месо днес беше дарено на социални домове и кухни.

Министър Мирослав Найденов подари на дома за възрастни хора в столичния ж.к. „Дървеница" по случай националния празник 3-ти март 18 от конфискуваните агнета.

По думите му такава ще бъде политиката и оттук нататък - когато толкова големи количества бъдат заловени, те да бъдат дарявани на домове за възрастни и домове за деца, лишени от родителска грижа.

На всички агнета са били поставени и печати от БАБХ за качество.

Министър Найденов посочи, че агнетата са охладени, а не замразени. Той е помолил изпълнителния директор на Агенцията по лозята и виното Красимир Коев да осигури на хората от дома и по чаша вино.

Разговаряйки с хората от дома, земеделският министър се похвали, че след 2 часа заминава за международното ловно изложение в Мадрид, където по-късно ще се присъедини и премиерът Бойко Борисов.

Кампанията за налагането на стандартите може да повиши цените на продуктите с тези стандарти, заяви още министър Найденов и посочи, че стандартите се налагат със съзнанието, че ще се плаща повече за тези храни.

Не всички храни обаче са по Българския държавен стандарт, не всички са по „Стара планина", не всички са хлябове по стандарта, който се подготвя в момента", коментира още земеделският министър и допълни, че в момента правителството предприема мерки, за да може да се пресекат опитите за спекулации.

„Ясно е, че има обективни фактори, налагащи повишението на цените. Ясно е, че в момента поскъпват цените на петрола, на енергийните източници. Но в условията на тази еуфория за вдигането на цените, някой ще се опита да се възползва", изтъкна министър още той.

Припомняме, по-рано днес Найденов обяви в МС за създаването на звено, което ще контролира цените на хранителните продукти.

На Българската агенция по безопасността на храните са разпоредени засилени проверки по празниците. Ще има постоянно присъствие в търговската мрежа и това е обичайно, обясни пред журналисти директорът на Агенцията Йордан Войнов и допълни, че резултатите от проверките, които текат, ще излязат следващата седмица.

От днес инспекторите на БАБХ са на терен и работят, за да бъде подсигурена безопасната храна за българския потребител. На въпрос дали на инспекторите ще бъде заплатено за извънредния труд по празниците, Войнов отговори, че съгласно Закона за държавния служител, при работа на официални празници заплащането е различно.

Той не коментира точния брой на инспекторите, ангажирани за работа по време на почивните дни. „Това е разпоредено от директорите на областните дирекции на Агенцията, така че да се осигури максимално присъствие на терен", добави Войнов. Той каза, че акциите на БАБХ не свършват никога и служителите й постоянно се намират в работна обстановка.

Ние ще следим дали се спазват изискванията съгласно Закона за храните. Ще бъдем както в търговската мрежа, така и в ресторантите", посочи той. Ще се следи за хигиена и за начина на съхранение на храните, както и дали имат етикети и дали се спазва температурата на съхранение.