Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лова и опазването на дивеча прие днес Колегиумът на Министерството на земеделието и горите.  

Проектът предвижда промяна в броя на ловните видове, като занапред освен съществуващите към момента 11 вида едър дивеч, като ловен вид се добавя и мечката, чиято популация в страна е стабилна. 

От списъка на бозайниците - предмет на лов се предвижда да отпадат дивата коза и дивата котка, които от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз, вече са обявени за защитени.

Проектът предвижда възможност стопанисването и ползването на дивеча в дивечовъдните участъци чрез конкурс да се предоставят на юридически лица.

Целта е да се създадат условия за развитие на публично-частното партньорство в ловното стопанство, да се осигурят оптимално добри възможности за възстановяване на популациите на основните видове дивеч, да се обезпечи извършването на необходимите ловностопански мероприятия и не на последно място да се осигурят средства, които да бъдат реинвестирани в отрасъла.


Предвидено е още срок на валидност на ловните билети да стане 10 години. Билетите ще се издават и подменят от Националното управление по горите чрез неговите структури и държавни дивечовъдни станции, в чийто район на дейност се намира ловната дружина, в която членува лицето.

Промяната цели да се облекчи съществуващия досега ред за издаване на билетите за лов, както и да се създаде единна база данни за всички лица в страната, притежаващи билети за лов, ще се засили контрола върху ловците, както и да се осигури възможност за по-успешно сътрудничество с органите на МВР в случаите на отнемане на разрешения за носене и употреба на огнестрелни оръжия за ловни цели.

Нов момент в закона е и въвеждането на принципа ловните сдружения да се формират върху площ, обхващаща не по-малко от десет ловностопански района, като целта е да се създадат условия за окрупняване на сдруженията, а оттам и да се засили контрола върху тях.

Всички направени изменения и допълнения в действащия Закон за лова и опазване на дивеча целят да бъдат преодолени констатираните до момента недостатъци при прилагането му, като същевременно се осигури възможност за навлизане на нови инвестиции в ловното стопанство .