България трудно може да продаде реакторите, които са поръчани за АЕЦ "Белене".
По-лесно това може да направи самия руски производител.

Припомняме, миналата седмица Арбитражният съд в Женева наложи на България да плати 550 милиона евро за оборудването, произведено от "Атомстройекспорт“ за спрения проект, а от правителството заявиха, че ще търсят купувачи, за да компенсират тази сума.

България търси в Иран пари за "Росатом"

България търси в Иран пари за "Росатом"

Източник от руския атомен отрасъл

Проектът "Белене" също след това трябва да мине през лицензионните процедури - предупреди преподавателят по ядрена енергетика от Техническия университет Калин Филипов, цитиран от БНР. 

Освен това той подчерта, че оборудването, което имаме, не е изцяло готово, т.е. ние нямаме един готов проект, за да можем да се обадим на някого и да кажем, че продаваме проекта и може да се започне да се строи.  

Страните, които планират да строят централи с подобни на нашите реактори, са: Иран, Индия, Йордания и евентуално Унгария.
Реакторите обаче не могат произволно да бъдат местени от една централа в друга заради спецификата на всеки проект, обясни Филипов.

"Беленският реактор си е към беленския проект. Ние не можем лесно да хванем и да го пренесем от град Белене до град Козлодуй, а пък да можем да го пренесем някъде в Индия, Иран или където и да е", коментира Калин Филипов.