Повече от 130 млн. литра е общото производство на вино през изминалата година. Над 50 млн. литра от тях са реализирани за износ. Това обяви в Пловдив заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев. Той подчерта, че 2015 г. е била рекордна по отношение на добив и преработка на грозде и вино за страната ни за последните 20 години.

Зам.-министър Грудев откри Международния конкурс „Concours Mondila de Bruxelles", съобщават от земеделското министерство.

Над 320 професионални съдии от 52 националности ще посетят България в рамките на форума и ще оценят над 9000 вина от 55 държави. България е избрана за столица на виното в надпревара със световноизвестни винопроизводители като Португалия, Италия и Франция.

Васил Грудев смята, че като традиционен гроздо- и винопроизводител страната ни отговаря на високите изисквания за качество и защита на продуктите. 

По думите на Грудев виното е важен щрих от образа на икономиката на страната ни. По нашите земи лозаро-винарството има хилядолетна история и здрави традиции. Именно заради това, по мнението на Васил Грудев, за нас е привилегия да бъдем домакин на международния конкурс. Той е убеден, че конкурсът ще представи продукцията на майстори-винари, които имат с какво да се похвалят пред гостите.