Русия няма никакви задължения да осигурява кредитиране за "АЕЦ" Белене".

Това заяви енергийният министър на Русия Сергей Шматко по време на енергийния форум, който се провежда в София.

Той допълни, че не очаква негативно влияние на строителството на АЕЦ Белене.

Шматко уточни, че окончателното решение за експортното кредитиране ще се вземе в консултации.  Припомняме, България започна разговори с Русия за заем от 3,8 млрд. евро за изграждането на централата.

„Смятам, че Руската федерация ще подкрепи този проект при условия, които са икономически обосновани и имат стимулиращ характер", добави енергийният министър. Според него не бива да се допуска спиране или забавяне на проекта, защото това би коствало загуби.

Запитан дали е правилен подходът на Газпром да не заплаща за газопроводната инфраструктура, Шматко отговори, че най-голям приоритет е изпълняването на проектите и този договор ще се изпълнява несъмнено. Относно съмненията за изчерпването на газовите находища в Русия, той отговори, че Газпром има мощности и нови газонаходища.

Той конкретизира, че на година се изгарят 460 милиарда кубични метра газ. Шматко допълни, че през следващите няколко години се предвижат сериозни инвестиции, засягащи енергийната ефективност, което ще спести 100 милиона кубични метра газ в Русия.