Русия е готова да осъществи проекта на строителството на газопровод по дъното на Черно море, подобен на "Южен поток", ако Еврокомисията прояви заинтересованост. За това съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Тези проекти се разработват, уговарят с възможни партньори, но в крайна сметка всичко зависи от това колко предсказуемо и конструктивно ще действа Еврокомисията", заяви Песков. "Естествено, никакви подобни проекти не може да бъдат налагани", допълни той.

"Ако бъде регистриран интерес, то съществува взаимно намерение от руска страна", заяви прессекретарят. "Това нееднократно е потвърждавано от руска страна", напомни той.

"Разбира се, дългосрочните контакти на далекопроводите по своята надежност, както преди, са без конкуренция. За това руската страна, "Газпром" продължава да работи в това направление", съобщи Песков.

Той напомни, че неотдавна шефът на концерна Алексей Милер посети Италия, където бе подписан меморандума по проекта за използване на дъното на Черно Море, "за да може след това Гърция и Италия да бъде доставян газ".

Песков заяви, че на дневен ред "подобен проект като "Южен поток" не съществува. "Той бе закрит след като Еврокомисията зае съответната позиция", напомни Песков. "Инициаторът на прекратяването на проекта не беше руската страна", подчерта той.

При това, по думите на прессекретаря, "Газпром" прояви интерес и заинтересованост и през цялото време активно се занимаваше с реализацията на този проект. "Доста неочаквано бе решението на Еврокомисията и заетата от българските власти позиция", допълни той.