2 млрд. лева за сметка на данъкоплатците са изхарчени за АЕЦ „Белене". Това означава по 400 лева от всеки българин. Това заяви Георги Касчиев, експерт по ядрена енергетика по време на дискусията в НС за новата АЕЦ.

Този проект е основен генератор на корупция, смята още той. Касчиев цитира и премиера Бойко Борисов, който неведнъж е заявявал, че проектът „Белене" е пладнешки обир. Според експерта обаче министър-председателят трябва да каже кои са корумпираните и кой кого корумпира.

Владимир Казанчев:

„Русия е съгласна да преотстъпи своя технически дял на инвеститора, който бъде избран от българското правителство".

Засега отговор на тези въпроси няма, изтъкна Касчиев и предположи: "Да не би правителството да иска да се възползва от тези корупционни практики?".

Експертът изтъкна още, че френският президент Никола Саркози сравнява „Белене" с Чернобил, а Чернобил е символ на ядрена катастрофа, според Касичев.
Той предположи още, че RWE са се оттеглили от проекта заради резултатите от поръчани от тях изследвания на сеизмичната активност на площадката.

Ако е имало повече прозрачност около параметрите на проекта "Белене", сега той нямаше да е на етап гьол. Тази позиция изрази от своя страна лидерът на СДС Мартин Димитров по време на дискусията в Народното събрание.

Повечето хора, които са на тази маса, подкрепят атомната енергетика, изтъкна той.  Според него обаче не е ясно кой ще финансира „Белене" до неговото завършване.

"Проектът се движи от едно чекмедже до друго", смята Димитров. Според него е необходима обществена дискусия за „Белене".

България няма енергийна стратегия, в която да е наличен проектът Белене, каза още лидерът на сините. Той заяви, че грешно 2 млрд. лв. са похарчени до момента за новата ни централа.

Сега, според Мартин Димитров, изниква въпросът дали да се похарчат още над 10 млрд. лева за осъществяването на проекта. "Отговорът е не", категоричен бе той.

"Не можем и един инвеститор да намерим", заяви още Димитров. Той посочи, че един стратегически инвеститор - RWE - се е чудил дали да се включи в проекта и се е отказал.

"Ако там е имало печалба, как никой не я видя", попита синият лидер и допълни "Явно проектът е рисков, явно проектът не е печеливш".

"Трябва цялостно да видим как да развиваме ядрената енергетика", посочи още той. Според Мартин Димитров необходима е диверсификация на енергийните ресурси.

Докато не е ясно финансирането му, проектът трябва да бъде спрян, категоричен е той. По думите му трябва да се потърси и отговорност за похарчените до момента средства за АЕЦ "Белене".

Мартин Димитров:

"Не можем и един инвеститор да намерим. Явно проектът е рисков, явно проектът не е печеливш".

Също така страните членки на ЕС трябва да са единни около общата енергийна стратегия на общността. Мартин Димитров има и свой вариант да добиваме атомна енергия в условията на криза, без много държавни харчове - максимално да се удължи живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй", както и на други енергийни мощности, към които има екологични изисквания.

От руското посолство Владимир Казанчев изтъкна, че проекта АЕЦ „Белене" и реактора имат всички одобрения на ЕК, а също и подчерта, че проектът е с важно антикризисно значение за България.

30% от строителните оферти за подизпълнители биха били от български участници, ако строежа продължи, посочи Казанчев. Освен това в България ще бъдат вкарани европейски, може би американски чужди инвестиции, а не само руски, изтъкна още дипломатът.

Той заяви, че е сигурно, че идните 50 години поне България няма да има проблеми с бюджета, ако проектът „Белене" продължи.
Казанчев припомни руското предложение за временно финансиране и изтъкна, че то е за да не се прекъсва проектът докато бъде избран инвеститор и че ще е от полза на България.

Схемата позволява без ангажименти от българския бюджет да се запази проекта с руско финансиране до 2 млрд. евро докато бъде намерен инвеститор, поясни Казанчев.

Русия е съгласна да преотстъпи своя технически дял на инвеститора, който бъде избран от българското правителство", изтъкна още дипломатът.
Относно геополитическите аспекти на проекта и притесненията за руска енергийна експанзия Казанчев каза, че смята, че всяка малка страна трябва да прави такава политика, която й позволява да вземе необходимото и от Изтока, и от Запада.

Георги Касчиев:

"Този проект е основен генератор на корупция".

По думите му такава възможност, каквато представлява проектът АЕЦ „Белене" за развитието на българската енергетика и за България, не бива да бъде изпусната.

Дискусията за бъдещето на проекта АЕЦ "Белене" и европейската енергийна сигурност се провежда с участието на експерти, посланиците на Германия, Испания и САЩ, вицепрезидентът на руската фирма-строител на "Белене", евродепутатът Джефри ван Орден.

На енергийния форум обаче присъстват предимно противници на проекта АЕЦ „Белене". Единствено Владимир Казанчев от руското посолство защити изграждането на централата и пускането й в експлоатация.

По-рано днес евродепутатът и организатор на форума Надежда Нейнски заяви, че на този етап България не може да си позволи проект като АЕЦ "Белене".

По думите й при тези икономически и финансови показатели в страната, при които се говори за парите за пенсии и социални плащания, не може да се говори и за инвестиране в такъв скъп проект като нова ядрена електроцентрала.

Надежда Нейнски посочи като контрапункт на „Белене" и необходимостта от диверсификация на енергийни източници и геополитическите интереси на страната.

Евродепутатът Джефри ван Орден от своя страна смята, че е справедливо ЕС да компенсира България за предварителното закриване на блоковете на АЕЦ „Козлодуй".

Според него „България има добра позиция да бъде енергиен център и доставчик в регионален план".

Той специално отбеляза, че изразява личното си мнение - „на един критичен приятел", а не позиция на европейския парламент.