АЕЦ "Белене" крие икономически риск както за българите, така и за руснаците, а след аварията в японската АЕЦ "Фукушима 1" бурното развитие на ядрената енергетика по света не е възможно.

Такива прогнози направи проф. Булат Нигматулин, зам.-министър на атомната енергетика на Руската федерация  (1998 - 2002 г.), по време на кръгла маса, организирана от българския Център за изследване на демокрацията.

Според експерта условията, които Москва предлага на България, за да я склони за "Белене" - възможност за изцяло руско финансиране, кредити с държавни гаранции от руската държава - ще създадат риск и проблем за самата Русия.

По думите на Нигматулин досега Москва е дофинансирала с по 3 млрд. долара от държавния бюджет изграждането на АЕЦ "Тянван" в Китай и на още една централа в Индия.

"Стойността на новото строителство на атомни централи е разорителна", твърди експертът, който е и зам.-директор на Института по естествените монополи.

В крайната цена на всеки проект за атомна централа трябва да се включат резервните и балансиращите мощности, както и изграждането на съпътстваща инфраструктура.