Законодателни атаки срещу синдикатите и арендаторите-латифундисти (крупни земевладелци - бел.ред.) готви лидерът на РЗС Яне Янев. На редовната си петъчна пресконференция той разкри данни колко източват арендаторите от републиканския бюджет и Европейския съюз.

90.5% от бенефициентите обработват до 500 дка земеделска земя, 9% от 500 до 50 000 декара и 0,5% над 50 000 дка. 26 български земеделци обработват по над 50 000 дка, обяви Янев. Това е реалното съотношение в аграрния сектор, коментира той. По думите му огромна част от земите се обработват от големите арендатори без правно основание.

На особена прицел на днешните критиките на лидера на РЗС бе Светлозар Дичевски, определен от него за октопода в земеделието и най-големият сред арендаторите-латифундисти. Дичевски има общо 14 фирми, от които голяма част носят името „Октопод", стана ясно на пресконференцията.

Той обработва общо 2 400 000 земеделска земя и е собственик на едва 700 000 дка, разясниха от РЗС.

За 2010 г. общо фирмите му са получили субсидия в размер на 38 198 966 лв., а за тази са заявили субсидия в размер на 23 332 901 лв. Всичко това го превръща в най-големия арендатор в Европейския съюз, заяви Яне Янев.

Той се аргументира и с данни на Евростат.

Лидерът на РЗС посочи още, че земеделският октопод обработва земя от Видинско до Варненско и завзема земята си с методите на коза ностра.

Лидерът на РЗС изнесе и други интересни данни около Дичевски. Средната рента, която той давал, възлизал в размер на 10-15 лв. за един декар. Освен това арендаторът е син на член на политбюро и партизанин от троянския край, обяви Янев. Той е производна функция на БСП и ДПС, заяви Янев и добави, че Дичевски е правил огромни заменки, за които обеща информации. Това са мутиралите червени капитали, изтъкна той.

Яне Янев предупреди, че въпросният земевладелец застрашава националната сигурност, защото ако един ден Дичевски реши, че не иска повече да бъде зърнопроизводител, зърненият баланс ще претърпи колапс. Затова призова премиерът да подкрепи законодателните инициативи на РЗС в сектор земеделие

За да обезвреди земеделския октопод и неговите пипала, до десет дни РЗС ще внесе в Народното събрание цялостен законодателен пакет в сектор земеделие.

По повод протеста на земеделските производители Янев обяви, че дребните производители са „подкокоросани от латифундистите". Лидерът на РЗС ще иска среща с аграрния министър и Симеон Дянков да изясни някои подробности как чрез земеделие се точи фиска.

От РЗС изразиха учудване защо политическите партии са проверявани непрекъснато, а никой не проверява синдикатите. Те са свещените крави на прехода, коментира Яне Янев. В тази връзка от партията подготвят законодателни промени и за синдикатите, целящи да осветлят как те управляват финансите и имотите, които стопанисват.

Протестът на синдикатите от сряда Янев определи като рахитичен и подправен. По думите му имало много хора пред парламента, защото синдикатите са давали бонуси за участие в протеста. Най-остро на прицела бе изправена Янка Танев, която той определи за класически лицемерна синдикална лисица и посочи, че от нейното изказване в сряда проличало лицемерието й.

Консерваторите искат и по-голяма легитимност на синдикалните организации по отношение на тяхната представителност. Янев намекна и че има синдикални лидери-милионери, чиито приходи са с неясен произход.