Високо ниво на работа отчете Комисията за защита на конкуренцията за миналата година. През 2015 са образувани 726 производства, съобщи на брифинг председателят на антимонополния орган Петко Николов.

25 милиона лева са наложените глоби от КЗК, а докладът на КЗК за миналата година вече е в парламента. 9 милиона лева отчита КЗК от наложени глоби за тази година за нелоялна конкуренция.

През миналата година комисията печели 85% от казусите във ВАС. Само 4% от делата са в полза на обжалващите постановленията на КЗК, 11-12% от казусите са върнати за ново разглеждане.

За картелите за петте месеца на тази година комисията е образувала десет производства. Произнесла се е по десет решения. Очакват се решенията по девет определения. Това показва, че родната КЗК е най-активната сред другите комисии в ЕС, обобщиха от комисията.

Седем претърсвания на място за тези пет месеци е извършил антимонополният орган по казуси с пазара на горива и в две търговски вериги.

Петко Николов иска наказателна отговорност за участие в картели. Според него трябва да започне дебат по тази тема. От седем години КЗК апелира това да влезе в Наказателния кодекс.

Успех комисията отчита в сферата на горивата. Започнат е секторен анализ, което води до самосезиране на антимонополния орган за картел на пазара на горива. Стана ясно, че и през тази година сектор „горива" остава приоритетен за КЗК.

Бързо и ефективно работела комисията в сферата на обществените поръчки. КЗК отчита доверие в жалбоподателите. 940 жалби са постъпили миналата година по ЗОП. 85% от постановленията на КЗК се потвърждават в съда по становища за обществените поръчки.

През миналата година приоритет в антитръст сферата за комисията е бил сектор енергетика. Осем решения са постановени в сферата на електричеството като наложените глоби на ЕРП-тата са също в значителни мащаби през 2015 година.

14 милиона лева глоба е наложена на дружество заради това, че дружеството отказва шест години да снабди цех с ток. Разпоредено е веднага да се предприемат мерки за снабдяване на цеха с ток. Очаква се решението на съда.

И през тази година търговските вериги няма да са спокойни, защото комисията „ще им диша във врата”.

Ръст в нелоялната конкуренция през миналата година отчита още комисията. 43 нарушения е установила КЗК в сферата, а наложените глоби миналата година са в размер на 4 милиона лева. Най-честите нарушения са за имитация на марка.

Прочутият казус е санкцията за Юбер. Наложена е и санкция на фирма за производството на кроасани. Използвани са неправомерно като рекламни лица тенисистите ни Григор Димитров и Цветана Пиронкова от фирма за бисквити.